Tekstilfarvestoffer

Lappeprøven viser, at du er allergisk over for visse tekstilfarvestoffer, såkaldte dispersfarvestoffer.

Dispersfarvestoffer anvendes specielt til at farve syntetiske fibre f.eks. nylon, polyester og acryl. De kan formentlig også anvendes til farvning af læder.

Dispersfarvestoffer anvendes ikke til at farve naturlige fibre, såsom bomuld.

Det er forskelligt, hvor mange symptomer, man har af tekstilfarvestofallergi. Nogen har kun få eller ingen symptomer andre har udbredt udslæt.

De, der har symptomer, har typisk udslæt, der hvor tøjet sidder i tæt kontakt med huden f.eks. omkring livet, på lår, fødder og i armhuler.

Allergien er varig, men den kan svækkes med tiden, såfremt du undgår hudkontakt med dispersfarvestoffer.

Råd

Brug fortrinsvist tøj af naturlige fibre f.eks. bomuld. Det gælder specielt det tøj, der bæres tættest på kroppen, såsom undertøj og strømper.

Undgå at bære stærkt farvet tøj direkte på kroppen.

Der er ingen mærkningsordninger for tekstilfarvestoffer, så det er ikke muligt at få at vide, hvilke farvestoffer, der er brugt til farvning af tøj.

Man kan væde en vatpind med lidt acetone og gnide det mod indersiden af linningen på sit farvede tøj, såfremt der er en afsmitning, så vil der som regel også være en risiko for allergi.

Nogle dispersfarvestoffer bruges også i hårfarver. Det betyder at man kan få udslæt og undertiden voldsomme hævelser i ansigtet, hvis man farver hår, øjenbryn eller øjenvipper.

Videncenter for Allergi, Gentofte Hospital

                                            December 2010