Latex

Du har fået påvist allergi over for latex. Allergien er varig.

Hvad er latex og hvor forekommer det?

Latex er naturgummi, og latex er tilstede i alle produkter der indeholder naturgummi,  men ikke i rent syntetisk gummi.

Vær specielt opmærksom på at undgå berøring med:

  • gummihandsker
  • Elastikker
  • Kondomer
  • Balloner

Latexallergi betyder, at der kan opstå nældefeber og eksem hvis latex berører huden. Der kan også opstå symptomer fra andet end huden ved kontakt med latex, f.eks. kløe i øjnene og nyseture, og i svære tilfælde kan latexallergi forårsage astma, diare/opkastninger, besvimelse og shock. Hvis man har haft svære allergiske symptomer fra luftveje eller kredsløb i forbindelse med latexudsættelse skal man udstyres med en adrenalinpen. Symptomerne opstår få minutter efter kontakt til latex. Latexberøring på slimhinder, f.eks. hos lægen eller tandlægen, kan give anledning til svære allergireaktioner.

Latexallergi bør altid oplyses ved læge- eller tandlægebesøg, ved blodprøvetagning og lignende.

Arbejdspladser

De arbejdspladser hvor der er størst risiko for berøring med latex er, hvor der anvendes gummihandsker, f.eks. i sundhedsvæsnet, ved rengøringsarbejde eller ved køkkenarbejde. Latex kan også spredes med pudder fra pudrede gummihandsker, og disse bør ikke bruges i nærheden af personer med latexallergi. Plastikhandsker og vinylhandsker tåles af personer med latexallergi.

Fødevarer

Nogle mennesker med latexallergi tåler ikke at spise kiwi, banan, kastanje og avokado, men det gælder ikke alle.

Latexallergi og gummikemikalieallergi

Latexallergi og allergi overfor gummikemikalier er to forskellige ting. Latexallergi er en allergi overfor naturgummi, gummikemikalieallergi er en allergi overfor kemikalier tilsat til gummiproduktet. Denne pjece handler kun om latexallergi.

Hvordan vil det gå fremover?

Selv om der ikke længere er symptomer er det vigtigt at huske på latexallergien og undgå kontakt med latex fremover, idet de allergiske symptomer hurtigt kan komme tilbage ved ny kontakt med latex.

Læs mere om allergi på www.videncenterforallergi.dk

Videncenter for Allergi, Gentofte Hospital

og Den Danske Kontaktdermatitis Gruppe

November 2015