Parfume

 

En parfume er en blanding af duftstoffer, som er sammensat, så de danner et æstetisk hele. En parfume kan bestå af 10 til 300 enkeltstoffer og der er ca. 3.000 forskellige duftstoffer at vælge imellem, når en ny duft skal udvikles.

Parfume kan forekomme i stort set alle kosmetisk produkter og er tilsat for at korrigere kropslugt, konservere produktet eller som et led i markedsføring af et produkt.

Udover velduftende produkter som deodoranter, aftershave og cremer, kan også rengøringsmidler, sæbe, skyllemidler, “luftfriskere”, stearinlys, hygiejnebind, legetøj og industrielle produkter som maling og skæreolier indeholde parfumestoffer. Parfume findes også hyppigt i naturkosmetik.

 

Ud af de 3.000 duftstoffer, der findes, er ca. 120 kendt som allergifremkaldende hos mennesker.
På trods af at det er relativt få duftstoffer, som er kendt allergifremkaldende, har netop disse stoffer været meget anvendt i kompositionen af parfumer til alle formål.

Forekomst af syv udvalgte, kendt allergifremkaldende duftstoffer bestemt ved kemisk analyse:

 Produkttype Antal produkter Andel med et eller flere af de udvalgte duftstoffer
 Prestigeparfumer 10 100 pct.
 Naturparfumer 22 82 pct.
 Deodoranter 72 17-76 pct.

Reference: Rastogi SC. 1996, 1998; Johansen JD. 2002   

 

Alle duftstoffer – også fra naturlige kilder som f.eks. æteriske olier eller blomster og planter – kan give allergi. Faktisk er den hyppigste årsag til parfumeallergi naturlige ekstrakter.

Man kan godt være allergisk over for nogle parfumestoffer og ikke andre.