HEMA (2-Hydroxyethyl methakrylat)

Din lappeprøve viser at du er allergisk over for 2-hydroxyethyl methakrylat (HEMA).

Hvad er HEMA?

HEMA tilhører gruppen af akrylater, som er en type plastmaterialer. Akrylater er stærkt allergifremkaldende, men så snart de bliver hærdede, er der minimal risiko for allergiske reaktioner. HEMA er en akrylat, der hærdes ved belysning med UV-lys. Du vil kunne få en allergisk reaktion ved kontakt med uhærdet HEMA.

Hvor findes HEMA?

HEMA bruges industrielt i bl.a. UV-hærdende printerblæk, belægninger, lak og lim. I sundhedsvæsenet bruges HEMA i forbindelse med tandarbejde (plastfyldninger, fremstilling af tandproteser) og til knoglecement ved ortopædkirurgiske indgreb. Kosmetologer og brugere af kunstige negle risikerer at komme i kontakt med HEMA, ved påføring af kunstige negle og UV-hærdende neglelak (f.eks. Shellac®). Slibestøv fra kunstige negle, kan indeholde rester af uhærdet akrylat.

Råd privat

Uhærdet HEMA findes generelt ikke i forbrugerprodukter, med undtagelse af kunstige negle og UV-hærdende neglelak. Du anbefales derfor ikke at bruge disse produkter. Hvis du skal have lavet en tandfyldning eller en tandprotese, anbefales du at fortælle din tandlæge, at du er allergisk overfor HEMA. De fleste tåler at få lavet tandfyldninger, selvom de har HEMA-allergi, blot tandlægen er omhyggelig med at undgå kontakt med hud og slimhinder og hærde tand-akrylaten ekstra omhyggeligt. Reaktioner overfor knoglecement er ekstrem sjældne.

Råd på arbejdspladsen

Er du udsat for HEMA på arbejdspladsen, er det vigtigt med forholdsregler for at undgå kontakt med uhærdet HEMA. Du skal følge arbejdspladsens anvisninger. I sikkerhedsdatabladet for et produkt, skal det være anført, hvordan man effektivt beskytter sig, fx hvilken type handsker man skal bruge. De fleste almindelige gummihandsker er ikke effektive over for HEMA og andre akrylater, som hurtigt trænger igennem handsken. Det er vigtigt at følge anvisningerne på arbejdspladsen, evt. bruge dobbeltlag handsker og skifte handsker straks, hvis de bliver forurenede med akrylat.

Hvordan finder jeg ud af om et produkt indeholder HEMA?

Skal du finde HEMA i et sikkerhedsdatablad, kan det identificeres ud fra dets CAS-nummer (868-77-9). HEMA i kosmetiske produkter kan identificeres ud fra dets INCI-navn (HEMA).

På produktdeklarationer kaldes HEMA også (listen er ikke udtømmende):

  • 2-HEMA
  • 2-(methacryloyloxy) ethanol
  • Beta-hydroxyethyl methakrylat
  • Glycol-methacrylat
  • Hydroxyethyl methakrylat

Videncenter for Allergi, Gentofte Hospitalog Den Danske Kontaktdermatitis Gruppe.
Marts 2020.