Limstoffer

Limstoffer er en samlet betegnelse, der dækker over en række meget forskellige stoffer med klæbende egenskaber. Flere af disse limstoffer kan give allergi ved kontakt med huden.
De enkelte limstoffer har helt forskellige anvendelser, og det er derfor også forskellige produkter man skal undgå afhængig af hvilket stof man har udviklet allergi overfor.

  • Epoxy; findes i 2-komponent hobbylim, samt nogle maling og lak-typer. Det findes i stor udstrækning i industrien, hvor det anvendes til hærdning og overfladehandling. Epoxy er stærkt allergifremkaldende, men så snart limen er hærdet er der ingen risiko for allergi.
  • Kolofonium er en naturharpiks, der anvendes som limstof i plaster, kosmetik f.eks. mascara og som håndboldharpiks mm. Der kan være et kemisk slægtskab med nogle parfumestoffer, hvorfor nogle med kolofoniumallergi kan have problemer med at tåle parfume.
  • P-tert-butylphenolformaldehyde resin (PTBFR) anvendes meget til limning af sko og andre læderprodukter. Denne allergiform er derfor særlig hyppig hos personer med fodeksem.
  • Akrylater bruges inden for mange industrigrene og bl.a. i forbindelse med tandarbejde. Akrylater er stærkt allergifremkaldende, men så snart materialet er hærdet er der ingen risiko for allergi.

Læs mere om kontaktallergi over for limstoffer i:

Læs mere om kunstige vipper på Videncenter for frisører og kosmetikeres hjemmeside.