Gummikemikalier

Lappeprøverne viser kontaktallergi over for et eller flere gummikemikalier. Det betyder, at produkter, som indeholder gummikemikalier, kan forårsage eksem i de hudområder, du kommer i kontakt med. Ligeledes kan indtagelse af Antabus®-tabletter, forårsage eksem, da Antabus® er et gummikemikalie.

Allergien er varig, men den kan svækkes med tiden, såfremt det lykkes at undgå kontakt med gummikemikalier.

Hvad er gummikemikalier?

Gummikemikalier er stoffer, der tilsættes gummi under produktionen. Det er såkaldte acceleratorer, som binder gummiforbindelserne sammen.

Kemisk drejer det sig om thiuramforbindelser, dithiocarbamater og benzothizoler. Der anvendes ofte flere forskellige gummikemikalier i samme produkt.

Det kan være en hjælp at kende CAS nummeret, der er et unikt nummer, som kemikalier får tildelt.

Eksempler på kemiske navne og CAS-numre:

Thiuramforbindelser:

  • Tetramethylthiuram monosulfide, 97-74-5
  • Tetramethylthiuram disulfide, 137-26-8
  • Tetraethylthiuram disulfide (Antabus®), 97-77-8
  • Dipentamethylenthiuram disulfide, 94-37-1

Mercaptoforbindelser:

  • 2-mecaptobenzothiazole, 149-30-4
  • Dibenzothiazyl disulfide, 120-78-5
  • Morpholinyl mercaptobenzothiazole, 102-77-2
  • N-cyclohexyl-2-benzothiazyl sulfenamide, 95-33-0

Carbamater:

  • Zink-diethyldithiocarbamate, 14324-55-1
  • Zink dibutyldithiocarbamate 136-23-2

Andre:

  • Diphenylguanidine 102-06-7

Kontaktallergi over for gummikemikalier skal adskilles fra allergi over for latex. Latexallergi er   allergi overfor naturgummi og gummikemikalie-allergi er allergi over for kemikalier tilsat til gummiproduktet. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at gummikemikalier også findes i latexhandsker.

Hvor findes gummikemikalier?

Allergi over for gummikemikalier kan skyldes kontakt med produkter, som alle mennesker anvender i deres dagligdag, hjemme eller på arbejdspladsen. Udvikling af gummikemikalie-allergi kræver som regel langvarig eller hyppig hudkontakt med produktet.

Gummikemikalierne kan findes i gummihandsker og -støvler, fodtøj, håndtag, kabler, dæk, tætningsmateriale, elastikker, gummibånd, armbånd, kondomer, katetre, våddragter, bandager og støttestrømper.

Den hyppigste årsag til gummikemikalieallergi er brug af gummihandsker på arbejdspladsen. Handsker af naturgummi kan indeholde såvel thiuram- dithiocarbamat- og benzothiazol-forbindelser. Handsker af syntetisk gummi (Neopren®, Elastyren®, nitril og f.eks polyurethan) kan indeholde de samme gummikemikalier.

Handsker af vinyl (PVC) og polyethylen (PE) indeholder ingen gummikemikalier. Benzothiazolerne forekommer hyppigt i fodtøj.

Thiuram- og dithiocarbamatforbindelser bruges også som svampedræbende middel i maling, skæreolier, klæbemidler, plantebeskyttelsesmidler og dyrlægemedicin.

Der kan forekomme udbredte udslæt under Antabus®-behandling, fordi tabletterne indeholder gummikemikaliet tetraethylthiuram disulfide, som virksomt stof.

Symptomer

Gummikemikalieallergien giver eksem, hvor der er hudkontakt med produktet.

Gummihandsker giver typisk udslæt på håndled og håndrygge. Gummistøvler på fodrygge og ankelregioner. Så se efter hvilke gummiprodukter du har kontakt med og tag det med til hudlægen.

Husk at oplyse om din allergi over for gummikemikalier ved kontakt med sundhedsvæsnet, tandlæger og lignende.

Hvordan undgår jeg gummikemikalier?

Har man fået allergi over for gummikemikalier skal man bruge gummihandsker uden gummikemikalier, såkaldte acceleratorfri nitril handsker eller PVC/PE handsker. Latexhandsker fås ikke uden gummikemikalier og kan ikke bruges, hvis man har fået gummikemikalieallergi.

Hvis handskerne er CE-mærkede (EN 455-3), har leverandøren pligt til at oplyse om allergifrem-kaldende stoffer i handskerne på forespørgsel.

Uanset om man har allergi eller ej, kan handsker, give irritationseksem, hvis man bruger dem lang tid ad gangen

Yderligere oplysninger om allergi kan findes på Videncenter for Allergi’s hjemmeside: www.videncenterforallergi.dk

Maj 2024