Parabener

Lappeprøven viser allergi over for parabener.

Det betyder, at produkter, som indeholder parabener, kan give eksem i de hudområder, de kommer i kontakt med.

Allergien er varig, men den kan svækkes med tiden, hvis man kan undgå hudkontakt med parabener.

Virkning af parabener

Parabener er konserveringsmidler, der anvendes i forskellige produkter for at forhindre vækst af svampe og andre mikroorganismer. Dette øger produkternes holdbarhed og forhindrer, at produkter som fx kosmetik utilsigtet forårsager infektion i huden.

Forekomst af parabener

Parabener er meget anvendte konserveringsmidler, og bruges fx i:

  • Cremer til medicinsk brug.
  • Kosmetik fx i cremer, lotions, make-up, læbestift, shampoo, sæber, solcreme, hårfjerningsprodukter.
  • Andre produkter fx rengøringsmidler, lim og skosværte

Hvordan finder jeg ud af om et produkt indeholder parabener?

Der er deklarationspligt for kosmetik og hudplejemidler og vaske- og rengøringsmidlerbåde til privat og erhvervsmæssig brug.

Det betyder, at indholdsstofferne skal stå på etiketten. Hvis der er parabener i produktet, vil der stå et eller flere af følgende navne:

  • methylparaben
  • ethylparaben
  • propylparaben
  • butylparaben
  • isopropylparaben
  • isobutylparaben

Det må ikke kaldes andre navne eller staves anderledes.

Hvis der er tale om kosmetik fx cremer, sæber eller vaske-rengøringsmidler udelukkende til erhvervsmæssig brug, så vil indholdsoplysningerne ikke nødvendigvis stå på etiketten, men kan være i produktets datablad.

Forbud

Isopropylparaben og isobutylparaben er blevet forbudt i kosmetik og vaske-rengøringsmidler.

Forbuddet træder endeligt i kraft i februar 2015.

Medicinsk brug

Parabener kan anvendes i fx medicinske cremer, sæber mm. Man kan se af pakningen eller tuben om produktet indeholder parabener. Der er ingen krav til hvilke navne, man skal bruge for parabener, så de kan hedde det samme som i kosmetik eller i industriprodukter (se nedenfor).

Andre typer produkter

For andre typer produkter som f.eks. lim, skosværte og industrielle produkter kan man ikke regne med, at parabener står på etiketten eller i databladet, selvom de er i. De kan også hedde andre navne fx:

  • methyl 4-hydroxybenzoate; methylparaoxybenzoate
  • ethyl 4-hydroxybenzoate; ethylparaoxybenzoate
  • propyl 4-hydroxybenzoate; propylparaoxybenzoate
  • butyl 4-hydroxybenzoate; butylparaoxybenzoate
  • isopropyl 4-hydroxybenzoate; isopropylparaoxybenzoate
  • isobutyl 4-hydroxybenzoate; isobutylparaoxybenzoate

Er der produkter på arbejdspladsen, som du har mistanke til giver eksem, må du spørge din hudlæge, som kan være nødt til at kontakte producenten for at finde ud af, hvad produktet indeholder. Her kan det være en hjælp at kende CAS nummeret, der er et unikt nummer, som kemikalier får tildelt. CAS nummeret for:

  • methylparaben er 99-76-3
  • ethylparaben er 120-47-8
  • propylparaben er 94-13-3
  • butylparaben er 94-26-8
  • isopropylparaben er 4191-73-5
  • isobutylparaben er 4247-02-3
  • phenylparaben er 17696-62-7
  • pentylparaben er 6521-29-5

Hvilke produkter kan jeg benytte?

Du rådes til kun at benytte produkter på huden, der ikke indeholder parabener.

Du skal undgå produkter, der indeholder ingredienser med ordet paraben, hvis der er tale om kosmetik eller vaske-rengøringsmidler.

Læs mere om allergi på:www.videncenterforallergi.dk

Videncenter for Allergi, Gentofte Hospital og

Den Danske Kontaktdermatitis Gruppe

                                                                                                                                                 September 2014