Parfume

En parfume er velduftende blanding af duftstoffer. En enkelt parfume kan bestå af 10 -300 forskellige duftstoffer, og der findes aktuelt over 3000 duftstoffer som bruges af kosmetikindustrien.

Der findes på nuværende tidspunkt 120 duftstoffer som anses kunne fremkalde hudallergi (kontaktallergi) hos mennesker. Dette gælder også for duftstoffer fra naturlige kilder, som f.eks. æteriske olier eller ekstrakt fra blomster eller planter. Den hyppigste årsag til parfumeallergi er faktisk naturlige duftekstrakter.

I dette forskningsprojekt vil vi gerne undersøge de aktuelle tendenser i kontaktallergi over for duftstoffer ved hjælp af en gruppe af danske patienter med kontakteksem. Vi ønsker at identificere de mest almindelige allergifremkaldende duftstoffer (allergener), i løbet af en 5-årig periode: fra 2016-2020. Vi undersøger tendenser for både børn og voksne. Derefter vil vi undersøge forekomsten af duftstoffer i kosmetik og hudplejeprodukter markedsført til børn, med data fra applikationen “Kemiluppen” som administreres af Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Til sidst ønsker vi at lave et klinisk studie hvor vi vil forsøge at fastlægge tærskelværdier for et af de mest almindelige duftallergener: hydroperoxider af linalool (Lin-OOH), mhp. finde den optimale standard-testkoncentration till diagnostisk lappetest.

Resultaterne vil kunne bruges mhp. forebyggelse og målrettet information om duftallergi, samt at forbedre diagnosticeringen af kontaktallergi overfor duftstoffer.

Forskningen varetages af læge og ph.d.-studerende Sofia Botvid fra Videncenter for Allergi.

Parfumestoffer & cocktaileffekter

Parfumer er en blanding af 10-300 forskellige duftstoffer, hvoraf mange kan være allergifremkaldende. Man ved ikke om de enkelte allergifremkaldende stoffer kan fremme hinandens effekt, således at man nemmere bliver allergisk, hvis man udsættes for flere kemisk ubeslægtede parfumestoffer ad gangen.

Der vil blive gennemført forsøg på mus med enkelte duftstoffer samt naturlige og ’kunstige’ blandinger af duftstoffer med allergifremkaldende effekt.

Forskningen varetages af professor Charlotte Menné Bonefeld fra Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet i samarbejde med Videncenter for Allergi.