Parfume

Eksempatienter & parfumeallergi

Mere end hver 10. patient med eksem, der undersøges for allergi, får påvist en parfumeallergi. Tidligere har de hyppigste kilder til parfumeallergi været deodoranter og aftershaves hos mænd samt deodoranter og parfumer hos kvinder. Nyere studier har dog vist at såkaldte ”wash-off” produkter som shampoo og flydende sæbe også er hyppige årsager til allergi.

I studiet undersøges udviklingen i hvilke parfumestoffer der oftest giver allergi. Desuden undersøges en metode til at diagnosticere parfumeallergi hos patienter hvor man mistænker flydende sæbe som det produkt der har forårsaget patientens eksem.

Forskningen blev varetaget af cand. med., ph.d.-studerende Niels Højsager Bennike fra Videncenter for Allergi.

Parfumestoffer & cocktaileffekter

Parfumer er en blanding af 10-300 forskellige duftstoffer, hvoraf mange kan være allergifremkaldende. Man ved ikke om de enkelte allergifremkaldende stoffer kan fremme hinandens effekt, således at man nemmere bliver allergisk, hvis man udsættes for flere kemisk ubeslægtede parfumestoffer ad gangen.

Der vil blive gennemført forsøg på mus med enkelte duftstoffer samt naturlige og ’kunstige’ blandinger af duftstoffer med allergifremkaldende effekt.

Forskningen varetages af cand. scient, ph.d. Charlotte Menné Bonefeld fra Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet i samarbejde med Videncenter for Allergi.