Handsker og allergi

Tætte beskyttelseshandsker er den bedste beskyttelse mod vand og mange stoffer, der kan irritere huden, men handsker kan også indeholde allergifremkaldende stoffer. Handsker af gummimateriale tilsættes forskellige kemikalier (acceleratorer) for at handsken bliver elastisk og mere holdbar. Disse gummikemikalier kan give allergi, der kan fremkalde eksem på huden. Kemikalierne findes næsten altid i handsker af naturgummi (latex) og ofte i handsker af syntetisk gummi (fx nitril). Vil man forebygge, eller har man allerede fået konstateret, en allergi overfor et eller flere af disse kemikalier, kan man anvende de såkaldte acceleratorfri handsker. Man kan læse mere om allergi for gummikemikalier her.

Handsker af naturgummi kan også give en allergi på grund af latex, der er et protein. Allergien kan vise sig som eksem eller nældefeber, men den kan også give høfeber og astma og i sjældne tilfælde livstruende chok. Man kan forebygge latexallergi ved at anvende ikke-pudrede handsker med et lavt indhold af latexprotein. Sundhedsstyrelsen anbefaler dog, at personer med håndeksem generelt ikke anvender latexhandsker, da eksem øger risikoen for at udvikle allergi. Brug i stedet for handsker af syntetisk gummi eller vinyl. Læs mere om allergi for latex her.

Hvis man har allergi både over for naturgummi (latex) og gummikemikalier, vil man ofte kunne anvende acceleratorfri handsker af syntetisk gummi. Hvis dette ikke er muligt, vil man kunne anvende handsker af vinyl-materiale. Dette afhænger dog af behovet for beskyttelse, idet vinyl ikke yder tilstrækkelig beskyttelse mod mulig overførsel af bakterier og virus via blod, spyt, urin mv.