Fugtighedscreme

Når man har eksem udtørres hudens  hornlag, og der opstår skældannelse og sprækker. Hornlaget består overvejende af vand, proteiner og forskellige fedtstoffer (lipider), og hudens fugtighed kan genopbygges ved at anvende en fugtighedscreme.

Det er imidlertid vigtigt, at fugtighedscremen har et stort indhold af fedtstof, fordi cremer med højt fedtindhold er mere effektive til eksembehandling end cremer med lavt fedtindhold.

Det er også vigtigt at vælge en creme, som man synes er behagelig at påføre huden, så man husker at bruge den flere gange dagligt.

Undgå allergifremkaldende stoffer

Hvis man har eksem, bør man vælge en fugtighedscreme uden parfume for at undgå at udvikle allergi.

Næsten alle cremer/salver indeholder konserveringsmidler, for at cremerne ikke skal blive forurenede af bakterier eller svampe. Har man allergi over for et konserveringsmiddel er det vigtigt at sikre sig at cremen ikke indeholder netop dette konserveringsmiddel (det skal fremgå af deklarationen).

Fugtighedscreme er en vigtig del af behandlingen af eksem, og selv om fugtighedscremer ikke er receptpligtige er det alligevel en god ide at diskutere med sin (hud)læge hvilken fugtighedscreme, man skal anvende.

Salver

Salver er mere tyktflydende end cremer, og derfor vanskeligere at smøre ud.

Har man et tørt eksem, er det generelt mest effektivt at behandle med en salve, hvorimod man til et eksem, som er fugtigt hellere skal anvende et mere flydende produkt som en creme eller en opløsning.

Læs mere