Tekstilfarve

 

Farvestoffer, der anvendes til tekstiler kan give allergi.

I farveprocessen bindes tekstilfarven til fibre i tøjet. Der kan være overskudsfarve, som ikke er bundet og som kan frigives ved kontakt med huden.

Der anvendes mange kemisk forskellige farvestoffer til at farve tøj. Farvestoffer, der kemisk tilhører gruppen azo-farvestoffer, er de mest allergifremkaldende, og de bruges mest til farvning af syntetiske fibre som polyester og nylon.

Disse farvestoffer er også opløselige i vand, og sved kan medvirke til at opløse farvestoffet fra tøjet, så farven kommer i tæt kontakt med huden og allergi kan opstå.

Andre årsager til tekstilallergi

Tekstiler kan være efterbehandlet med andre kemiske stoffer, der skal give det ’finish’.

Disse stoffer kaldes “tekstil finish resiner”, og de tilfører tekstilet fylde, kan gøre stoffet vandskyende og strygefrit.

Tekstil finish resiner frigør formaldehyde, og det kan være en anden, men også relativt sjælden årsag til tekstilallergi.

Nogle tekstilfarvestoffer anvendes også i permanente hårfarver, men i begrænset omfang. Det betyder, at personer, som har fået en hårfarveallergi, kan få problemer med farvede tekstiler og omvendt. Det ses imidlertid også sjældent.