Ny viden om svært, kronisk håndeksem vinder pris

Omkring 11% af voksne danskere har kronisk håndeksem, og 2% har svært, kronisk håndeksem. Hos personer med kronisk håndeksem overreagerer immunsystemet i huden, og man får rød og kløende hud, der i de fleste tilfælde gør hverdagen svær. Men er det kun immunsystemet i huden der reagerer, eller er kronisk håndeksem også forbundet med en mere generaliseret overaktivering af kroppens immunsystem (systemisk inflammation)? Mere viden kan betyde en mere målrettet behandling og øget livskvalitet for de mennesker, der er hårdest ramt.

Forskere fra Videncenter for Allergi har netop udgivet artiklen ’Circulating biomarkers are associated with disease severity of chronic hand eczema and atopic dermatitis’ i det internationale tidsskrift ’British Journal of Dermatology’. I denne artikel beskriver forskerne for første gang, at svært, kronisk håndeksem er forbundet med systemisk inflammation, og at blod-niveauer af type 2, type 1 og generelle inflammatoriske biomarkører øges med sværhedsgraden af kronisk håndeksem.

Disse fund kan have betydning for den fremtidige behandling af patienter med svært, kronisk håndeksem. Resultaterne kunne tyde på, at medicin der specifikt rammer de dele af immunforsvaret, der er overaktiveret hos disse patienter (f.eks. type 2 inflammation), vil have en gavnlig effekt på håndeksemet.

Resultaterne fra studiet er for nyligt blevet præsenteret ved det internationale ’Skin Allergy Meeting’ afholdt af European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) og European Society of Contact Dermatitis (ESCD). Her vandt læge og Ph.d.-studerende Anna Sophie Quaade en pris for en enestående præsentation af studiets resultater.

Læs det danske resume.

Læs artiklen hos British Journal of Dermatology.

Billede: colourbox.dk