Diagnose & behandling

Diagnosen stilles ved en lappeprøve.

Hudlægerne lægger en blanding af duftstoffer i små metalkamre på ryggen i 48 timer.

Der anvendes to parfumestofblandinger og et naturekstrakt til at påvise parfumeallergi:

  • Fragrance mix I, som er en blanding af syv kemisk veldefinerede duftstoffer og naturekstraktet “oak moss” (evernia prunastri). Fragrance mix I er brugt siden 1980.
  • Fragrance mix II, som er en blanding af seks kemisk veldefinerede duftstoffer.  Dette er en nyere diagnostisk test, som Videncenter for Allergi har været med til at udvikle i et samarbejde med udenlanske forskere.
  • “Peru balsam” (Myroxylon Pereirae), som er et naturprodukt, der udvindes af saften fra et træ. Saften modificeres og bruges i parfumer og kosmetik. I mange andre lande bruges peru balsam også i sårbehandling pga. dets antibakterielle egenskaber. Men ikke i Danmark.

Alle eksempatienter testes rutinemæssigt med disse duftblandinger ved udredning for allergi. På Hud- og allergiafdelingen på Herlev-Gentofte Hospital testes der derudover også med de 26 allergifremkaldende duftstoffer, der skal deklareres på kosmetik.

Man tester ofte også med personens egne kosmetiske produkter, parfumer osv.

Behandlingen indebærer, at man skal undgå at bruge parfume eller parfumerede produkter direkte på huden. Behandlingen kan også indebære behandling med cremer m.m.

Læs mere