Methylisothiazolinone

Konserveringsmidlet methylisothiazolinone (MI) har været tilladt i kosmetik siden 2005. Siden da er MI allergi steget i Danmark med en 3 dobling af forekomsten til over 5 % af eksempatienter. Dette svarer til mindst 1000 nye tilfælde årligt, hvor diagnosen er stillet hos en hudlæge. Lignende stigninger er set i andre lande i Europa.

Kosmetiske produkter været årsag til 6 ud af 10 tilfælde af allergi over for MI hos patienter hvor der kan findes en reel udsættelse. Produkter som cremer, vådservietter, flydende sæber og shampooer, har alle været hyppige årsager til allergien opstod. I de resterende tilfælde (4 ud af 10) skyldes MI-allergien udsættelse for maling privat/erhvervsmæssigt eller andre udsættelser på arbejdspladsen.

Allergi over for MI viser sig ved eksem, dvs. rødme og hævelse af huden evt. med små blærer. Eksemet kommer der på huden, hvor man har brugt et produkt fx creme eller shampoo. Eksem i ansigtet er derfor ofte det første tegn på MI allergi.

MI og MI lignende stoffer findes i de fleste vandbaserede malinger. Forsøg som Videncenter for Allergi har gennemført viser at MI kan frigives fra malingen til luften i mindst 42 dage efter påføring af maling. Det betyder at særligt følsomme personer kan få allergiske udslæt ved at opholde sig i nymalede rum. Udslættet sidder på luftudsatte steder som ansigt og ofte også i albuebøjninger og knæhaser. Mange må flytte ud af deres hjem i 3-5 uger.

Se mere om maling

Børn

Vådservietter er vist i mange undersøgelser at udgøre en speciel risiko for udvikling af MI allergi. MI allergi ses således også hos mindre børn og viser sig ved eksem i bleområdet, hvor der har været brugt vådservietter. Hvis barnet senere opholder sig i nymalede rum, kan der komme mere udbredte udslæt i ansigt og på arme og ben. Dette kan ligne almindeligt børneeksem også kaldet atopisk eksem og det kan vare lang tid før den korrekte diagnose stilles.

læs hvordan diagnosen stilles

Gode råd

Læs deklarationen og undgå at bruge produkter med MI i. Har du fået eksem, så gå til din læge.

Information til patienter, der har fået konstateret MI allergi.

Lovgivning

EU har forbudt brugen af MI i leave-on kosmetiske produkter, dvs. produkter, der bliver på huden, såsom fugtigheds- og solcremer, vådservietter og deodoranter. Forbuddet trådt i kraft i februar 2017 og de tilladte mængder i wash-off produkter, såsom sæber, shampoo mm. blev stærkt reduceret. Personer med MI allergi vil forsat ikke kunne bruge disse produkttyper. 

Efter den 24. november 2017 er MI forbudt i legetøj til børn under tre år og legetøj, der er beregnet til at komme i munden.

Se mere om maling