Planter

 

En lang række planter kan fremkalde allergisk eksem ved berøring.

De vigtigste i Danmark er:

  • Planter fra kurvblomstfamilien (Compositae eller Asteraceae)
  • Bægerprimula (Primula obconica)

Kurvblomstfamilien er en af de største plantefamilier i verden. Den omfatter mange velkendte, dyrkede planter som f.eks. krysantemum (vinterasters), solsikke, tagetes, morgenfrue og margueritter, men også ukrudtsplanter som mælkebøtte, bellis, kamille og rejnfan (guldknap).

Blandt spiselige kurvblomstrede planter kan nævnes salat, jordskokker og estragon. Mange kurvblomstarter har fra gammel tid været brugt som lægeplanter, og specielt kamille, guldblomme (arnica) og morgenfrue anvendes fortsat hyppigt i naturmedicinske og –kosmetiske produkter.

Det kræver oftest længerevarende kontakt med en plante at blive allergisk over for den. Derfor er gartnere og blomsterbindere særligt udsatte. Men kokke og smørrebrødsjomfruer kan også udvikle planteallergi via deres berøring med f.eks. grønsager fra kurvblomstfamilien.

I Danmark ser vi hyppigt allergi over for kurvblomstplanter hos hobbygartnere, der i årevis har passet deres have med krysantemum og margueritter i staudebedet eller hos personer der tit plukker mælkebøtter eller salatblade til kæledyr.