Kurvblomstallergi kan forværres af kosmetik/urtemedicin

Undersøgelse af patienter med kurvblomstallergi viser at hver tredje får forværring i sygdommen ved brug af kosmetik/urtemedicin.

Kurvblomster kan give allergi. Kurvblomster udgør ca. 10 % af alle blomster.  Solsikke, margueritter, kamille og mælkebøtter er eksempler på kurvblomster. Kurblomster kan også være spiselige som icebergsalat og artiskok. Kurvblomster kan også findes tilsat kosmetik og anvendes i urtemedicin.

Forskere ved Videncenter for Allergi og Hud-og Allergiafdelingen, Gentofte Hospital har undersøgt hvordan det er at have kurvblomstallergi. De spurgte 87 patienter, der havde fået påvist kurvblomstallergi om hvordan deres kurvblomstallergi og eksem påvirkede deres tilværelse.

De fleste af patienterne havde eksem på hænder, armen, ben og fødder; 82 % angav at allergien havde betydelig indflydelse på deres tilværelse. I alt 65 % angav at de om sommeren var nødt til at holde sig indendørs eller undgå specielle blomster. 14 % holdt kurvblomstfri diæt og hos 19 % have allergien betydet de måtte ophøre med at arbejde.

De hyppigste forværrende faktorer var havearbejde (76 %), håndtering af grøntsager (39 %), indtagelse af kurvblomstrende grøntsager (26 %), håndtering af blomster (36 %) og kosmetik/urtemedicin (31 %).

Patienterne med kurvblomstallergi havde ofte sæsonbetinget, svært og udbredt eksem med stor betydning for deres daglige tilværelse.

Link til artiklen på engelsk:  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25639622

 

Foto: Colourbox