Hennatatovering

Kontakteksem efter midlertidig hennatatovering

Gitte, en 40-årig kvinde, får på venstre håndryg og arm påført en midlertidig tatovering med sort hennafarve. Gitte har 10 år tidligere haft en lignende midlertidig hennatatovering, som hun ikke havde nogen reaktioner mod. Hun har aldrig fået farvet hår.

Godt en uge efter at hennatatoveringen er lagt på, begynder der at komme symptomer i form af kløe, rødme og udslæt på huden, hvor tatoveringsfarven er ved at forsvinde. Gitte henvender sig til sin praktiserende læge, som tilråder afvaskning med vand og sæbe. Dette har dog ingen effekt. Symptomerne forværres og der udvikles et voldsomt kontakteksem.

Gitte ses af hudlæge 2 uger efter pålægning af tatoveringen og der opstartes behandling af eksemet med hormoncreme. Behandling fortsætter i 4 uger med aftrapning den sidste uge. Dette bremser den betændelsesagtige reaktion i huden og både kløe og eksem aftager.

Billedserien nedenfor viser forløbet fra første dag, hvor tatoveringen påføres, og halvanden måned frem til behandling er afsluttet og eksemet er under kontrol.

Fotos vises med tilladelse af Gitte, der også selv har taget de enkelte billeder.