Stratum corneum transkriptomet hos patienter med atopisk eksem kan undersøges ved tape strip prøver

Når man skal undersøge immunologien i huden, vil man i dag tage en hudbiopsi. En hudbiopsi efterlader ar og er derudover associeret med ubehag for patienterne og udføres under lokalbedøvelse. Ikke-invasive metoder til at undersøge de molekylære mønstre samt immunologien i huden fra eksempatienter kan i fremtiden facilitere rekruttering til studier af for eksempel børn med eksem og folk med hånd- og ansigtseksem.

I dette studie undersøgte vi om stratum corneum transkriptomet kan undersøges ved den ikke-invasive teknik kaldet tape stripping. Derudover, undersøgte vi om transkriptomet I stratum corneum er sammenligneligt med det man opnår ved at kigge på epidermis af en hudbiopsi.

Vi undersøgte tapestrips og biopsier fra ni voksne med atopisk eksem og 3 raske forsøgspersoner.

Vi fandt at stratum corneum transkriptomet kan sekventeres ud fra kun 2 tape strips opbevaret ved stuetemperatur i op mod 3 dage. De største forskelle mellem stratum corneum (tape strips) og epidermis (biopsi) var strukturelle gener. Tape strip prøverne kunne identificere kendte biomarkører for atopisk eksem inklusive CCL17, CCl22, IL17A og S100A7-S100A9. Ud fra dette konkluderer vi at tape strip metoden kan blive central i fremtidens forskning i hudsygdomme hvor biopsier kan være svære at opnå.

Original overskrift: The stratum corneum transcriptome in atopic dermatitis can be assessed by tape stripping