The association between metal allergy, total knee arthroplasty, and revision.

Det er uklart om allergiske reaktioner mod metaller spiller en rolle i udviklingen af proteseløsning omkring knæproteser.

Det landsdækkende Knæregister indeholder information på alle førstegangs såvel som revisions knæproteseoperationer, der er foretaget i Danmark siden 1997. Dette register har vi krydset med kontaktallergi databasen fra hovedstadsområdet i Danmark, som indeholder information på allergiske reaktioner. 327 patienter var registrerede i begge databaser.

Antallet af allergiske reaktioner overfor nikkel, krom og kobolt var sammenlignelig mellem patienterne med og uden revision af deres knæproteser. I patienter med 2 eller flere revisionsoperationer, var der påfaldende flere reaktioner mod krom og kobolt. Metalallergi der er diagnosticeret inden proteseindsættelse virkede ikke til at øge risikoen for fremtidige protesekomplikationer. Skønt vi ikke kunne påvise at et positivt lappetest resultat skulle være forbundet til revisionskirurgi eller protesekomplikationer, er det dog ikke utænkeligt at metalallergi kan bidrage til protesekomplikationers meget komplicerede udvikling i enkelte patientgrupper som er særligt følsomme overfor metal. I patientgruppen med mere end 2 revisioner, virker det til at krom og kobolt er de mest aktive.