Spot-test til måling af koboltfrigivelse

6 % af kvindelige og 2 % af mandlige eksempatienter har koboltallergi. Kobolt er et metal, som ofte forekommer sammen med nikkel i metalprodukter. Der findes en spot-test til påvisning af frigivelse af nikkel, men det har ofte været svært at finde ud af, om der var en aktuel udsættelse for kobolt hos personer med koboltallergi.

På den baggrund er der udviklet en koboltspot-test, som bliver positiv (orange/gul farve), når der frigives kobolt fra en metalgenstand i mængder (over 0,001%), der kan give allergisk eksem.

Blandt 354 smykker og hårspænder købt i København var der 1,1 %, som frigav kobolt påvist med koboltspot-testen, mens der ingen positive reaktioner var blandt 200 stykker ubrugt håndholdt værktøj. Kobolt anvendes i tandbøjler/implantater, og i en ny publikation fra Videncenter for Allergi berettes om en patient, som efter at have fået et nyt tandimplantat udviklede brændende fornemmelser i mundslimhinden og rødme, hvor der var kontakt mellem mundhule og implantat. Patienten var koboltallergisk, og der blev med koboltspot-testen påvist frigivelse af kobolt fra tandimplantatet. Patienten fik skiftet implantatet ud og blev symptomfri.

Kobolttesten er nu kommercielt tilgængelig, så det er muligt at finde ud af, om en patient med koboltallergi er aktuelt udsat for kobolt.

Læs mere

Videncenter for Allergis forskning i kobolt

Amerikansk netbutik, hvor testen kan købes