Sorbitan sesquioleate; a rare cause of contact allergy in consecutively patch tested dermatitis patients

Den vigtigste screeningsmarkør for kontaktallergi overfor parfumestoffer, fragrance mix I (FMI), indeholder en emulgator der er nødvendig for en korrekt formulering af parfumestofferne i FMI. Emulgatoren, sorbitan sesquioleate (SSO), er dog i sig selv et allergen, og dermed opstår der mulighed for falsk positive svar på lappetest med FMI.

Vi undersøgte forekomsten af kontaktallergi overfor emulgatoren SSO i 4637 eksempatienter testet på Gentofte Hospital i perioden 2010 til 2014. I alt havde kun 9 patienter (0.2%) specifik kontaktallergi overfor SSO. Patienter der havde kontaktallergi overfor både SSO og FMI udgjorde kun 1.4% af alle patienter med en positiv lappetest for FMI.

Konklusionen på studiet er, at kontaktallergi overfor SSO ikke har nogen stor betydning i forhold til hyppigheden af positive lappetest for FMI. For den enkelte patient er det dog vigtigt at vide om man er allergisk overfor parfumestoffer eller emulgatoren SSO, hvorfor alle patienter også i fremtiden bliver testet med både FMI og SSO