Skin pH, atopic dermatitis, and filaggrin mutations

Filaggrin er et protein der findes i de yderste lag af huden, og proteinet nedbrydes naturligt når luftfugtigheden falder. Nedbrydningsprodukterne har forskellige funktioner, heriblandt at holde huden fugtig, at yde solbeskyttelse samt vedligeholde hudens sure pH, grundet nedbrydning til sure osmolytter. Surhedsgraden af huden er vigtig for hudens bakterielle kolonisering, immunforsvar, lipider samt for pH-reguleret enzym aktivitet.

Filaggrin mutationer er hyppige i befolkningen og særligt hyppige blandt personer med børneeksem. Filaggrin mutationer medfører nedsat mængde af filaggrin i huden, hvilket således teoretisk vil medføre en mere basisk pH.

Resultaterne fra dette kliniske forsøg kunne dog ikke genfinde at personer med filaggrin mutationer havde den mest basiske pH. Dette kan betyde en eller flere ting: at påvirkningen af filaggrin på den aktuelle pH i huden er marginal, at pH er mere afhængig af andre faktorer end filaggrin eller at kompensations mekanismer til regulering af pH træder i kraft ved mangel på filaggrin i huden.