Parfumestoffer i kosmetiske produkter markedsført til børn i Danmark

Parfumestoffer er blandt de mest almindelige kontaktallergener hos børn. Kosmetiske produkter er den hyppigste kilde til hudeksponering.

I undersøgelsen så vi på eksponeringer for parfumestoffer blandt danske børn, baseret på en stikprøve bestående af 1.179 kosmetiske produkter markedsført til børn i Danmark.

Oplysningerne om de kosmetiske børneprodukter blev indhentet og registreret ved hjælp af en non-profit smartphone-applikation (Kemiluppen), med data fra december 2015 til november 2022.

Vi fandt at størstedelen 53,8% (634/1.179) af børneprodukterne var parfumerede. Den højeste frekvens af deklarerede parfumestoffer blev fundet blandt ‘ansigtspleje’-produkter: 93,0% (80/86), hvoraf 97,7% var læbepomader. Det højeste antal deklarerede parfumestoffer i et enkelt produkt (n=16) blev fundet i en babyparfume. Parfumestoffer fra de to standard-lappetest-parfumeblandinger (Fragrance Mix I og/eller II), som bruges til at stille diagnosen parfumeallergi, blev fundet i 25,3 % (298/1.179) af alle kosmetiske børneprodukter. Limonene og linalool var de to hyppigst deklarerede parfumestoffer.

Danske børn risikerer at blive eksponeret for et stort antal allergener ved brug af parfumerede kosmetiske børneprodukter. Parfumestoffer fra Fragrance Mix I og II er meget udbredt blandt de undersøgte kosmetiske børneprodukter. Diagnostisk lappetest med de to parfumeblandinger vurderes fortsat relevant hos børn med kliniske mistanke om parfumeallergi.

Original overskrift: Fragrance allergens in cosmetic products marketed for children in Denmark