Oral symptoms and salivary findings in oral lichen planus, oral lichenoid lesions and stomatitis

Kontaktallergiske reaktioner i mundslimhinden kan medføre en følelse af mundtørhed. Vi ønskede at undersøge forekomsten af mundtørhed, spyt flow hastigheder, den totale protein koncentrationen samt koncentrationen af sIgA i spyt hos patienter med oral lichen planus, orale lichenoid læsioner og generaliseret stomatitis med og uden kontakt allergi samt raske kontroller.

Der blev inkluderet 49 patienter og 29 raske kontrolpersoner i projektet. Deltagerne gennemgik et spørgeskema vedr. mundtørheds symptomer og fik lavet en måling af deres spyt flow hastigheder under forskellige forhold.

En følelse af mundtørhed var signifikant mere almindelig og alvorlig hos patienter end hos raske kontrolpersoner, mens spyts flow hastighederne ikke var forskellige. Patienterne havde højere sIgA-niveauer i spyt end de raske kontrolpersoner. Den totale protein koncentration i spyt var lavere i ustimulerede spytprøver, mens den var højere i  tyggestimulerede spytprøver fra patienter sammenlignet med raske kontrolpersoner. Forskellene var ikke signifikante og de var uafhængige af tilstedeværelsen af ​​kontaktallergi.