Allergi over for octocrylene i solcreme

Octocrylene er et kemisk solfilter, som er meget stabilt og beskytter mod både UVB- og kortbølgede UVA-stråler. Octocrylene anses for at stabilisere andre UV-filtre og derved at fremme solbeskyttelsesevnen. Det har været anvendt i tiltagende grad de sidste 10 år i solcremer. Man anså oprindeligt octocrylene for at være ikke-allergifremkaldende, men allerede i 2003 blev de to første tilfælde af allergi over for octocrylene rapporteret fra Frankrig.

I en ny undersøgelse viser svenske forskere, at octocrylene er moderat allergifremkaldende ved test på dyr, og senest har franske hudlæger offentliggjort en videnskabelig artikel med 50 tilfælde af allergi over for octocrylene.

Allergi er set både hos børn ned til 2-års-alderen og hos voksne. Octocrylene kan både give klassisk kontaktallergi/eksem og give allergisk eksem, som kræver påvirkning fra sollys (fotoallergisk eksem).

I Danmark er der indtil nu få dokumenterede tilfælde af allergi over for octocrylene, men danske hudlæger opfordres til at være opmærksom på patienter med symptomer på allergi over for solcremer med octocrylene.

Mere information til forbrugere

Mere information til hudlæger