Ny retningslinje for behandling af håndeksem

Hvert 10. dansker har håndeksem. For mange er det en smertefuld sygdom der påvirker hverdagen og kan, i værste tilfælde, føre til udstødning fra arbejdsmarked. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en ny retningslinje der omfatter udvalgte elementer i behandlingen af håndeksem. Det skal ses som et supplement til øvrige retningslinjer, der skal være med til at forbedre og ensarte kvaliteten af behandlingen af håndeksem i Danmark.

Målgruppen er patienter der er over 15år, med håndeksem der har varet i over en måned. Det anbefales også at børn med håndeksem bliver udredt hos dermatologiske speciallæger inden håndeksemet bliver kronisk.

Den nye retningslinje sætter fokus på at patienter selv skal lære at forebygge håndeksem. Det skal ske ved at patienterne uddannes ud fra de 10 gode råd, med vejledning der fokuserer på deres individuelle problemer.  Der skal også være større fokus på brug af værnemidler på arbejdspladsen, for at fjerne eller minimere arbejdsmæssige eksponeringer. De mest udsatte erhverv er sundhedspersonale, frisører, køkken-/rengøringspersonale, mekaniker, malere og maskinoperatører.

Retningslinjen kigger også på behandlingsforløbet og præparater, med fokus på at sætte tidsbegrænsning på brug af nogle præparater. Behandlingen skal vurderes efter ca.4 uger for at sikre at patienten følger behandlingen og efter 8 uger er det god praksis at overgå til andet behandlingsregime.

Læs mere om den nye retningslinje.

Læs mere om behandling af håndeksem.

[Download Håndeksem app’en fra enten App store eller Google play. App’en hjælper dig med at holde styr på dit eksem og kommer med gode råd til håndtering af håndeksem i hverdagen.] Appen findes ikke længere