Kan aluminium i solcreme medføre allergisk eksem hos børn med aluminium kontaktallergi?

Forældre til børn med vaccinationsgranulomer og aluminium kontakt allergi oplever, at deres børn kan reagere med kløe og udslæt på huden når de bruger aluminium-holdige solcremer. Aluminium tilsættes til mange solcremer for at gøre cremen mindre klumpende, mere smørbar og som en del af det fysiske filter der beskytter mod solens stråler.

Formålet med dette studie var at undersøge, om en lille men gentagen mængde aluminium-holdig solcreme smurt på ryggen, kunne føre til udslæt/eksem på huden hos alumnium-allergiske børn.

I studiet indgik 16 børn i alderen 2-9 (gennemsnitsalder 5 år), alle med vaccinationsgranulomer og en positiv lappetest for aluminium. Vi designede studiet så det imiterede hverdagsbrug af solcreme. 2 gange dagligt i 14 dage eller indtil der kom et udslæt, skulle børnene have smurt to forskellige solcremer på to separate hudområder på ryggen. I det ene område var det en solcreme med aluminium, i et andet område en solcreme uden aluminium.

Der var ét barn der udviklede et kløene udslæt på hudområdet smurt med aluminium-holdig solcreme. Ingen børn reagerede på at få smurt den aluminium-frie solcreme på huden.

Ud fra studiet kan det konkluderes, at gentagen brug af aluminium-holdige solcremer hos nogle børn med aluminium kontakt allergi kan give lokalt udslæt.

Original overskrift: Does aluminium in sunscreens cause dermatitis in children with aluminium contact allergy – a Repeated Open Application Test study