Håndeksem forkorter frisørernes karriere

Frisører hører ofte om at de skal passe på deres hud og huske at bruge handsker. Det er et gammelt budskab, men ny forskning viser at budskabet er langt fra forældet. Læge og Ph.d. Martin Havmose forsvarede i december hans Ph.d.-afhandling om arbejdsbetinget håndeksem hos frisører, hvor han fandt at frisører er blevet bedre til at bruge handsker, men håndeksem plager stadig faget.

I 2020 sendt Martin et spørgeskema ud til alle frisører udannet mellem 1985 og 2018 fra Danske frisørskoler. De blev spurgt ind til om de havde haft håndeksem og om de havde forladt faget. Eksem opstår primært i elevtiden og i de første år efter endt uddannelse, og kan have drastiske konsekvenser for en frisørs karriere. 90% af de frisører der oplevede håndeksem, fik det indenfor 8 år i faget. Dem der havde det værst, stoppede i gennemsnit efter 7 år. Det er de færreste der begynder en uddannelse og håber på en kort karriere. Men den gode nyhed er, at inden 2011 hvor der blev indført et krav om undervisning i allergi og eksem, havde næsten 43% af frisørerne haft håndeksem i løbet af deres karriere, nu er tallet nede på 29%.

Unge mennesker der har haft børneeksem bliver frarådet at blive frisører, og det er der god grund til. Forskningen viser at risikoen for at forlade faget på grund af håndeksem var størst blandt dem der havde haft børneeksem eller fik påvist kontaktallergi. Hvis man vil undgå at være en del af den kedelige statistik, så viser forskningen heldigvis at det kan hjælpe at bruge handsker.

Forskningen viser at flere frisører bruger handsker nu, end før undervisningen blev et lovkrav. Hele 62,9% af frisører bruger handsker, modsat tidligere 12,6%, når de vasker kundens hår før klipning. Endnu flottere er at de nye tal viser at 90% af frisørerne bruger handsker når de vasker kundens hår efter farvning- og permanentbehandling. Men desværre bruger kun 13% handsker når de farver bryn og vipper, og kun 23% bruger handsker når de blander hårfarve. Der er tydeligt sket en ændring ude i salonerne, og forskningen viser at det går den rigtige vej med at beskytter frisører mod håndeksem. Men der er stadig nogle områder hvor forebyggelsen kunne forbedres og det vil i sidste ende hjælpe frisører med at blive i faget.

Hør Martin forklare om hans forskning og komme med gode råd i filmen herunder:

Læs Martins Ph.d. her.

Billedet er fra colourbox.dk