Gene expression profiling in persons with multiple chemical sensitivity before and after a controlled n-butanol exposure session.

Formålet med studiet var at finde sammenhænge mellem symptomer hos MCS ramte og de underliggende biokemiske mekanismer, målt ved ændringer i aktiviteten af udvalgte gener. I et såkaldt eksponeringskammer udsatte vi 18 deltagere med MCS og 18 raske kontroller for en uskadelig gas (n-butanol) i lave koncentrationer og tog blodprøver før og efter forsøget. Som forventet oplevelse deltagerne med MCS ubehagelig symptomer under og efter forsøget, mens kontrollerne ikke blev påvirket.

Blodprøverne viste ikke nogen tydeligt sammenhæng mellem øget aktivering af de enkelte gener i MCS gruppen efter forsøget, men gennemsnitligt kunne vi se at den samlede aktivitet af generne var højere hos dem med MCS. Dette skyldes formentlig, at personer med MCS reagere meget forskelligt på dufte, både når det kommer til hvilke symptomer de oplever, men altså også i hvilke gener som bliver tændt eller slukket, så vi fandt ikke noget specifikt gen som blev mere aktivt hos alle MCS ramte. Vi kunne derfor med kun 18 deltagere ikke koble specifikke gener med MCS.