Cobalt release and complications resulting from the use of dental prostheses.

Kobolt-frigivelse fra tandproteser ville kunne fremkalde allergiske reaktioner hos kobolt-allergiske patienter. Det er derfor vigtigt at undersøge, om disse proteser er mulige kilder til at udvikle allergi.

Metode:

Der blev gennemført en klinisk undersøgelse af mundhulen på 66 patienter med 84 tandproteser. Frigivelse af kobolt blev undersøgt fra 84 funktionelle proteser(brugte) og 32 ikke-funktionelle(nye) proteser med kobolt spot test. Kontaktallergi blev vurderet ved epikutantest. Der blev udført Smear test for Candida(svamp) hos patienter med tegn på inflammation af mundslimhinden. Proteserne blev undersøgt for biologiske og tekniske komplikationer.

RESULTATER:

Ingen af de funktionelle proteser frigav kobolt, mens dette blev observeret i 24 ud af 32 ikke-funktionelle proteser. Ingen af patienterne havde kontaktallergi over for kobolt. Af de 66 patienter, viste 11 tegn på betændelse i mundslimhinden, 2 havde oral candidiasis(svamp), 16 havde dårligt monterede proteser, og alle havde utilstrækkelig mundhygiejne.

KONKLUSION:

Tandproteser frigiver kobolt når de bliver produceret, men ikke 1-5 år efter indsættelsen. Der blev ikke observeret allergiske reaktioner. Tegn på betændelse var relateret til candidiasis(svamp), utilstrækkelig mundhygiejne, og dårligt tilpassede proteser.