Aromastoffer i tandpasta kan give allergiske reaktioner

Et studie fra Tandlægeskolen/Odontologisk Institut, Københavns Universitet viser, at allergi over for aromastoffer i tandpasta kan være årsag til allergiske reaktioner i mundslimhinden. Allergien viser sig ved rødme og hævelse af mundslimhinden enten diffust eller mere lokaliseret, såkaldte lichenoide, bestående af hvide strøg med rødme og undertiden blærer.

Studiet indgår i en ph.d. afhandling om allergi over for dentalmaterialer af tandlæge Kristine Røn Larsen, som blev forsvaret 20. januar 2017 om allergi over for dentalmaterialer.

I studiet undersøgtes 49 patienter i alderen 31-75 år med symptomer fra og synlige forandringer i mundslimhinden samt 29 raske kontrol personer. Alle patienter og kontrolpersoner blev testet med en særlig serie med udvalgte stoffer, der anvendes i tandbehandling og mundhygiejne.

Allergi over for aromastoffer i tandpasta blev fundet signifikant hyppigere blandt patienterne end kontrollerne, således havde 26 % (13/49) patienter en reaktion ved allergitest over for et eller flere aromastoffer.  I alle tilfælde forsvandt symptomerne ved skift til tandpasta uden smagsstoffer.

Læs ph.d.afhandling.

Læs artikel på engelsk.