Anatomical patterns of dermatitis in adult filaggrin mutation carriers

Filaggrin er et protein i huden, og er en vigtig del af vores hudbarrierer. I Danmark er det almindeligt at have mutationer i det gen der koder for filaggrin, og det menes, at mindst 8 % af befolkningen har en filaggrin-genmutation. Hvis man har en filaggrin-genmutation mangler man helt eller delvist filaggrin i huden.

 

Risiko for at udvikle atopisk eksem, også kaldet børneeksem, har vist sig at være højere blandt personer med filaggrin-genmutationer. Derudover ved man, at personer med atopisk eksem og filaggrin-genmutation har en større risiko for at udvikle håndeksem. Det er dog uvist, om personer med filaggrin-genmutationer generelt rapporterer mere eksem, end de personer der har et normalt filaggrin-niveau.

 

I denne artikel benyttes data fra et befolkningsstudie hvor 2143 tilfældigt udvalgte voksne danskere svarede på spørgsmål omkring eksem forskellige steder på kroppen. Alle deltagere blev yderligere testet for filaggrin-genmutation.

 

Studiet viste, at filaggrin-genmutationer påvirker hyppigheden af hånd – og fodeksem blandt deltagere med atopisk eksem. Hyppigheden af fodeksem var signifikant associeret med atopisk eksem, og var højest blandt de deltagere der helt manglede filaggrin.