Allergifremkaldende farvestoffer anvendt i plastikbrillestel

Vi har set et stigende antal patienter henvist til vores afdeling med ansigtseksem og mistanke om allergi overfor deres briller/brillestænger. Vi ville derfor forsøge at finde frem til hvilke allergifremkaldende stoffer der var årsag til denne stigning.

Fra januar 2017 til marts 2021 blev 19 patienter henvist til vores afdeling med mistanke om allergi over for deres briller. Af de 19 patienter fandt vi at 7 patienter reagerede på farvestoffer anvendt i deres briller. Seks ud af 7 patienter havde udviklet eksem bag ørerne, 5/7 af patienterne havde udviklet eksem i tindingen, hvor brillestangen er i kontakt med huden og 4/7 patienter havde udviklet eksem over næseryggen.

Vi fandt at 3 patienter var allergiske for farvestoffet Solvent Orange 60 og 2 patienter var allergiske for farvestoffet Solvent Yellow 14 og 2 patienter var allergiske for både Solvent Orange 60 og for Solvent Yellow 14.

Patienter der henvises med mistanke om allergi overfor deres briller bør derfor testes med Solvent Yellow 14, og Solvent Orange 60, men også med Solvent Red 179, da den måske kan kryds reagere med Solvent Orange 60 (ingen af vores patienter er dog blevet testet med denne farve, da vi først blev bekendt med denne under tilblivelsen af denne artikel).

Original overskrift: Allergic contact dermatitis to dyes used in the temple of spectacles