Allergic contact dermatitis caused by cobalt in leather – clinical cases.

 

I 2013 rejste vi mistanke om, at kobolt i læder kunne være en hidtil uerkendt årsag til allergisk kontakteksem. Vi så en patient med allergi over for kobolt forårsaget af lædersofa.

I 2014 udførte vi et spørgeskemaundersøgelse, som viste en betydelig sammenhæng mellem koboltallergi og eksem forårsaget af ikke-erhvervsmæssig eksponering for lædervarer. For nylig påviste vi store mængder af kobolt i udvalgte læderprøver fra møbler.

Her rapporteres om 2 yderligere tilfælde af (udbredt) allergisk kobolteksem i forbindelse med udsættelse for lædermøbler, der indeholdt høje niveauer af kobolt.

Patient 1: En ikke-atopisk 12-årig dreng med en historie med vedvarende eksem i 2 år på fødderne og underben svarende til hudkontakt med læderpude på hans stol. Han havde ikke tidligere haft eksem.

Patient 2: En ikke-atopisk 70-årig mand med en historie med kronisk eksem i 3 år lokaliseret på hænder, krop og ben, svarende til hudkontakt med hans lædersofa. Han havde ikke tidligere haft eksem.

Fra begge patienter blev læderprøver indsamlet fra de relevante møbler, det vil sige sofaen og puden, og indholdet af kobolt blev analyseret. Der blev fundet høje mængder kobolt i de 2 patienters lædermøbler.

Det er ofte svært at identificere kilder til eksponering. Koboltspottest af læderstykker fra møbel og pude var negativ på trods af højt koboltindhold. Dette er i overensstemmelse med en nylig undersøgelse som viste, at koboltspottest ikke er en pålidelig metode til at screene for koboltfrigivelse fra læder.

Disse 2 tilfælde er med til at fremhæve betydningen af ​​at identificere kilden til hudeksponering for kobolt og understrege at klinikere bør mistænke læderprodukter.