Allergi over for hårfarvestoffer

Omkring 100 forskellige farvestoffer er tilladt i hårfarver. Det mest kendte af disse er p-phenylendiamine (PPD), som er en kendt og hyppig årsag til hårfarveallergi. Der findes 4 andre hårfarvestoffer, som rutinemæssigt anvendes sammen med PPD til at påvise allergi over for hårfarve. Det vides ikke, om mange af de andre ingredienser, er oversete årsager til allergi.
I et europæisk studium testedes 2.939 eksempatienter med en række hårfarveingredienser, som hyppigt anvendes i hårfarver og har en kemisk struktur, som gør det sandsynligt, at de er årsag til allergi, heriblandt PPD.
Allergi over for hårfarvestoffet PPD sås hos 4,5 % af de testede patienter og var den hyppigste årsag til allergi efterfulgt af toulene-2,5-diamin (PTD), som kemisk ligner PPD. Enkelte af de øvrige testede hårfarveingredienser, som ikke ellers testes rutinemæssigt, som p-methylaminophenol var hyppigt årsag til allergiske reaktioner uden at der samtidig sås en reaktion på PPD. Hårfarvestoffet PPD kan også findes i midlertidige, såkaldte hennatatoveringer.
I denne undersøgelse var den langt overvejende årsag til PPD allergi hårfarvning og i mindre end 1 ud af 10 tilfælde en midlertidig tatovering.
PPD og PPD- lignende stoffer var langt de hyppigste årsager til hårfarveallergi. PPD og PPD-lignende stoffer skal anvendes i mindre koncentration eller slet ikke anvendes, hvis risikoen for hårfarveallergi skal begrænses. Mistænkes hårfarveallergi er det vigtigt, at teste med alle ingredienser i hårfarven for ikke at overse allergi.
Undersøgelsen er gennemført i af Videncenter for Frisører og Kosmetikere i samarbejde med Videncenter for Allergi.
Læs mere om: