Symptomer

Symptomet på kontaktallergi er eksem.

Eksem viser sig ved rødme og hævelse af huden. Det kan være knopper og småblærer, der bliver til sår.

Hvis eksemet ikke behandles, kommer der revner i huden. Huden bliver stiv og skællet, og eksemet kan blive kronisk.
Eksemet opstår først på det hudområde, hvor man har været i kontakt med det allergifremkaldende stof. F.eks. på hænderne ved gummikemikalieallergi forårsaget af gummihandsker eller i ansigtet ved allergi over for parfumestoffer i ansigtscremer.

Eksemet kan sprede sig og blive kronisk

Hvis det ikke behandles, vil det allergiske eksem sprede sig fra det hudområde, hvor det opstod første gang. Eksem kan altså starte på den ene hånd og derefter spredes til den anden, herefter kan der ske yderligere spredning til f.eks. fødderne.

Et ubehandlet allergisk eksem kan blive kronisk, hvilket betyder, at selv om man ikke længere er i kontakt med de allergifremkaldende stoffer, kan man stadig have eksem.

Sværhedsgraden af symptomerne varierer meget fra person til person. Den afhænger af, hvad man er allergisk over for og ens muligheder for at undgå det allergifremkaldende stof. Andre forhold kan også spille ind, som f.eks. ens medfødte tendens til eksem (atopisk ekesem eller børneeksem), om man er i kontakt med hudirriterende stoffer som ved vådt arbejde, eller om man har mange allergier.

Klik på billederne for at se dem i et større format.