Gode råd der gør din behandling mere sikker

Nedenstående råd er generelle råd om patientbehandling. Der kan derfor være enkelte råd, der ikke er relevante i forhold til håndeksem.

 1. Stil spørgsmål
  Det er vigtigt, at du forstår, hvad du skal undersøges for, hvad lægerne har fundet ud af indtil nu, og hvilken behandling du får. Accepter ikke svar, du ikke forstår! Du skal ikke være bange for at være til ulejlighed.
 2. Fortæl os om dine vaner
  Det er ikke sikkert, at vi har alle informationer om dig på hospitalet. Det er derfor godt at informere personalet om, hvad du får af medicin, også alternativ behandling, kosttilskud, naturprodukter og om du følger særlige kostråd. Du skal også sige til, hvis du er overfølsom over for medicin, mad eller andet.
 3. Skriv ned undervejs
  Før gerne dagbog over det, du oplever, mens du er syg. Ofte er det også en god idé at skrive dine spørgsmål ned, så du husker at stille dem.
 4. Flere ører hører bedre
  Tag gerne din pårørende med, når du skal til samtale om undersøgelser og resultater. Det er en fordel, at flere har hørt, hvad lægen og sygeplejersken siger, så alle nuancer kommer med
 5. Lad en anden tage samtalen
  Hvis du selv mangler overskud, er du velkommen til at bede personalet om at gennemgå din sygdom og dine behandlinger med en af dine pårørende. Det er dig, der bestemmer, hvem vi skal tale med. Omvendt taler vi ikke med nogen om dig, uden at du har givet os lov.
 6. Godkend dig selv
  Tjek dit navn og dit personnummer sammen med personalet, hver gang du skal undersøges, behandles eller have medicin. Hvis vi ikke spørger, må du gerne af dig selv sige dit navn og personnummer til os.
 7. Hør om operationen
  Hvis du skal opereres, er det en god idé, at tale det der skal ske igennem med lægen/sygeplejersken. Nogle gange er det også en fordel, at lægen lige inden operationen med en spritpen markerer det sted på din krop, der skal opereres. Det er en hjælp for både dig og os, at du ved, hvad der skal ske under operationen.
 8. Sig til hvis det gør ondt
  Det er vigtigt, at vi kender alle dine symptomer. Også hvis de opstår andre steder end netop dér, hvor du er syg.
 9. Spørg til den videre behandling
  Når du skal hjem, er det en god ide at spørge, hvordan behandlingen skal fortsætte, og hvad du selv skal gøre.
 10. Kend din medicin
  Det er nemmere for dig at tage den rigtige medicin, hvis du kender din medicin. Du skal derfor vide, hvad din medicin hedder, hvordan den virker og hvordan og hvor længe du skal tage den. Lav en liste over al den medicin, du får. Sørg for at kende medicinens eventuelle bivirkninger. Spørg om særlige typer mad eller drikkevarer kan påvirke behandlingen negativt.

Mere info:

www.patientsikkerhed.dk