Active sensitization and contact allergy to Methyl 2-octynoate

Metyl 2-octynoate (M2O) er et parfumestof, som anvendes i kosmetiske produkter og hvis allergiske egenskaber har været kendte siden 1935. Det er et af de 26 parfumestoffer som skal deklareres med dets specifikke navn på etiketten af kosmetiske produkter ifølge EU Kosmetik Direktivet.

 

Formålet med studiet er at rapportere vores erfaring med epikutantestning af M2O. Både i Frankrig på CHU Saint Jacues, dermatologiske afd. og i Danmark på Gentofte Hospital , dermatologisk afd. har man testet med M2O.

 

I alt blev 230 eksem patienter under udredning for allergi, epikutantestet med M2O 1% i Danmark og 120 med M2O 2 % i Frankrig. Resultatet var at nogle blev aktivt sensibiliseret, to (0,87 %) i den danske gruppe og 1 (0,83 %) i den franske gruppe. Der blev ikke observeret nogle allergiske reaktioner blandt danskerne, men 2 (1,67 %) i den franske gruppe.

 

Konklusionen på studiet er, at allergisk kontakt eksem overfor M2O blev hyppigt observeret, når man epikutantester med 2 %. Denne dosis kan dog fører til den alvorlige bivirkning aktiv sensibilisering, som også blev observeret ved testning med 1 %. Når man skal epikutanteste med M2O bør koncentrationen være lavere end 1 %, men en sikker koncentration er endnu ikke bestemt.

 

Heisterberg MV, Vigan M, Johansen JD. Active sensitization and contact allergy to Methyl 2-octynoate. Contact Dermatitis.