Nikkel

En nikkelregulering blev indført i Danmark i 1990 på grund af en høj forekomst af nikkelallergi, især blandt kvinder. I 1994 blev der indført en lignende nikkel regulering i alle EU-lande, som blev fuldt implementeret i 2001. Nikkelreguleringen er gradvist blevet forbedret og strammet op, sidst i 2013 med definitionen af en tidsparamenter for direkte hudkontakt. For at en genstand skal være omfattet af nikkelreguleringen skal den være beregnet til direkte kontakt med huden mindst 30 minutter én gang eller 10 minutter 3 gange indenfor en periode på 2 uger. Der bedrives forskning for at undersøge hvad kortvarig gentagen kontakt betyder for udvikling af nikkelallergi og eksem.

I en spørgeskemaundersøgelse af 500 nikkelallergiske danskere rapporterede 26% at 30 minutters direkte kontakt med en metalgenstand der frigiver nikkel kan give eksem. Vi fandt endvidere at de hyppigste årsager for at udvikle nikkeleksem efter EU nikkelreguleringen trådte i kraft i Danmark er øreringe, andre smykker, knapper, bæltespænder og ure.

Forskningen i nikkel og kontaktallergi varetages af cand. med., ph.d.-studerende Malin Glindvad Ahlström fra Videncenter for Allergi.