Hyppighed

Nikkel er en af de hyppigste årsager til kontaktallergi i Danmark.

En befolkningsundersøgelse i perioden 2006-08 blandt voksne fra Glostrup viste, at ca. 10 pct. af kvinderne og 1 pct. af mændene var allergiske over for nikkel.

I en skolebørnsundersøgelse fra Odense 1995-1996 påviste forskere nikkelallergi hos 13,7 pct. af piger og 2,5 pct. af drenge.

Nikkelallergi især hyppig blandt kvinder, fordi kvinder traditionelt har haft en mere kontakt til uægte smykker end mænd. Allergien opstår oftest i ungdommen og hænger typisk sammen med ørepiercing og brug af uægte smykker.

Lov har givet færre nikkelallergikere

Undersøgelser viser, at der er langt højere forekomst af nikkelallergi blandt kvinder, som fik huller i ørerne, inden nikkelreguleringen end efter. Nikkelallergi ses heller ikke hos de yngste piger, der ikke er ørepiercede.

En undersøgelse fra 2009 viser, at lovene har medført et betydeligt fald i nikkeallergi blandt yngre kvinder: Fra 20 pct. i 1990 til 10 pct. i 2006. Se grafen herunder.

Dog viser undersøgelser også, at det fortsat er nødvendigt at være opmærksom på uægte smykker, briller, ure og hårspænder. Især hvis de er købt uden for EU eller hos småhandlende på markeder og gader. Man skal også være opmærksom på, at loven ikke altid overholdes.

Forekomst af nikkelallergi fordelt på aldersgruppe før og efter nikkelreguleringen

klik på grafen for at se den i et større format.

Thyssen et al, 2009

Smykker stadig årsag til allergi

På trods af loven viser en undersøgelse fra 2009, at det fortsat er nikkeludsættelse, som giver eksem. i næsten en fjerdedel af tilfældene i 2009 fandt man, at smykker og spænder var den hyppigst registerede årsag til aktuelt nikkeleksem og udgjorde 41 pct. af de årsagerne.

Mobiltelefoner var registeret som årsag i to tilfælde og redskaber i 9 pct. af tilfældene med nuværende nikkeleksem.