|
Iodopropynylbutylcarbamat (IPBC)
IPBC er et konserveringsmiddel, der anvendes til at begrænse vækst af mikroorganismer både i industrielle produkter og i kosmetik.
IPBC har været anvendt som anti-svampemiddel i træbeskyttelse og maling siden starten af 1970’erne.Det anvendes også som konserveringsmiddel i kosmetik, limer, tekstiler og skæreolier, blæk og papir. Det er tilladt i kosmetik i en maksimum koncentration på 0.05%. Tilfælde af allergi over for IPBC er beskrevet som følge af brug af kosmetik, skæreolier og maling.
I et tysk studie fandt man, at 3 ud af hver 1000 eksempatient, som blev allergitestet var allergisk over for IPBC. På Hudafdelingen, Amtssygehuset i Gentofte, fandt man i 2002 0,33 % af eksem patienter med allergi over for IPBC. I forhold til de fleste andre konserveringsmidler er allergi over for IPBC i øjeblikket relativt sjældent forekommende, men en øget brug af IPBC blandt andet i kosmetik, kan føre til flere tilfælde.
Videnskabelige artikler
Jensen CD, Thormann J, Andersen KE. Airborne allergic contact dermatitis from 3-iodo-2-propynyl-butylcarbamate at a paint factory. Contact Dermatitis 2003:48:155-157
Schnuch A, Geier J, Brasch J, Uter W. The preservative iodopropynyl butylcarbamate: frequency of allergic reactions and diagnostic considerations. Contact Dermatitis 2002:46:153-156. |